معاون فرهنگی وزیر علوم ضمن تشریح وضعیت فرهگی دانشجویان و دانشگاهها با ارائه تعریفی از آنچه که تحت عنوان فضای بحرانی برای دانشجویان قلمداد می شود، راه را آنطور که باید هموار ندانست و به سنگ اندازی های گاه و بی گاه برخی جریانات اشاره کرد اما تحقق دانشگاه تمدن ساز را امری ممکن و قابل دستیابی دانست.
دانشجو متاثر از دانشگاه و جامعه است
محمد باقر خرمشاد چهارشنبه در جمع مدیران فرهنگی دانشگاهها در دانشکده علوم حدیث گفت : فرهنگ مساوی مدیر فرهنگی و معاون فرهنگی دانشگاه یا وزارت علوم نیست. فرهنگ یک کانال محدود و شناخته شده ای نیست که بتوان مسیری برای آن تعریف کرد. فرهنگ در دانشگاه از استاد، دانشجو، کارمند، کارشناس، متن، کلاس و به طور کلی از همه اجزای دانشگاه تاثیر پذیر است. هر کدام از این اجزا داده های مختلفی را به ظرف ذهنی و فکری دانشجو وارد می کنند و از آن سو نیز اجزای خارج دانشگاه - مانند روزنامه و ماهواره - داده های خود را به این ظرف می ریزند. همه این موارد، دانشجو را به سمتی هدایت می کنند و از سمتی بر حذر می دارند!
دانشجو لوح سفیدی نیست که در دانشگاه هر چه مد نظر داشته باشیم، بتوان بر آن نوشت و تصویر کرد
وی افزود: زمانی که ظرف ذهنی، فکری و فرهنگی دانشجو به گونه ای باشد که کالاهای متعدد و متناقض به آن پیشنهاد داده شود، گفته می شود، دانشجو با بحران هویت مواجه شده است. نمی داند که کیست و چه کار باید انجام دهد؟! وقتی داده ها متناقض می شوند ما آن را تحت عنوان فضای بحرانی یاد می کنیم. فضای فرهنگی دانشگاه را نمی توان صرفا با اجزای دانشگاه تحلیل کرد بلکه فاکتورهای خارج دانشگاهی که روی دانشجو تاثیر می گذارند نیز باید در نظر گرفت. دانشجو لوح سفیدی نیست که در دانشگاه هر چه مد نظر داشته باشیم، بتوان بر آن نوشت و تصویر کرد.
خرمشاد - معاون فرهنگی وزارت علوم
به گزارش مهر، معاون فرهنگی و اجتماعی وزارت علوم خاطر نشان کرد: همین عوامل است که وظیفه مدیران فرهنگی دانشگاهها و وزارت علوم را ظریف تر و پیچیده تر می کند. وضعیت آن طور نیست که راه هموار باشد و آنچه تصویر کرده ایم به راحتی قابل اجرا باشد. گاه و بی گاه دچار سنگ اندازی ها و پارازیت هایی می شویم. راههایی که هدفگذاری کردیم از سوی گروهها، نقطه نظرات و تفکرات دیگری به حق یا ناحق، صادقانه یا غیر صادقانه مانع از حرکت روان می شوند. مرتب باید انرژی صرف کنیم و به پارازیت افرادی جواب دهیم که می پرسند آیا شما می خواهید انقلاب فرهنگی کنید؟!
دانشگاه تمدن ساز و تقابل نظریات دگراندیشان و روحانیت
وی تحقق دانشگاه تمدن ساز را به عنوان افقی دانست که برآیند تکالیف در شرایط اجماعی، سیاسی و فرهنگی جامعه کنونی ایران را نشانه می رود و با تاکید بر ضرورت شکل گیری چند ضلعی تمدنی همگن با اضلاع علم، دین، فناوری، معرفت شناسی، زیبایی شناختی، هنر، سیاست و ... گفت : بخشی موسوم به دگراندیش یک نسخه برای جامعه می پیچند و بخش دیگری مانند "روحانیت" نسخه ای دیگر که دقیقا در مقابل نسخه اولیه قرار دارد که اولی را خنثی می کند. اضلاع مختلف تمدن فعلی ما همدیگر را خنثی می کنند و هم افزا نیستند، لذا انرژی زیاد می گذاریم اما نتیجه ای نمی گیریم.
بدون دانشگاه نمی توان تصور ایجاد تمدنی جدید را داشت
این استاد جامعه شناسی سیاسی تاکید کرد : اگر قرار باشد چنین فضای تمدنی در ایران شکل بگیرد چند مرکز می توانند اضلاع آن را بسازند که دانشگاه یکی از این مراکز است. بدون دانشگاه نمی توان تصور ایجاد تمدنی جدید را داشت. دانشگاه به مجموعه انسانهای جستجوگری که انرژی های متراکمی دارند جهت می دهد. این انرژی ها باید در مسیر تمدن سازی آزاد شوند.
وی افزود : ساختن تمدن، زحمت و هزینه دارد و استقامت می خواهد. به خصوص در دنیای مادی زده امروز ساخت تمدنی که می خواهد جهت گیری الهی داشته باشد دشوار است. بخش قابل توجهی از راه برای رسیدن به دانشگاه تمدن ساز طی شده است و تنها بخشی از راه باقی است اما حرکت از مرحله ای به بعد فزاینده می شود.
باید از ظرفیت و پتانسیل دانشجویان استفاده شود. امر فرهنگ به خود دانشجو سپرده شود و دانشجویان بازوان توانمندی برای مدیریت در نظر گرفته شوند
دانشگاهها به رشد دانشجویی کمک کنند که نه مطلوب است و نه چالشی !
معاون فرهنگی و اجتماعی وزارت علوم خطاب به مدیران فرهنگی دانشگاهها، دانشجویان را به سه دسته تقسیم بندی کرد و گفت: ممکن است در فضایی که هستید 20 درصد دانشجویان مطلوب شما باشند، 20 درصد با شما چالش هایی دارند و ممکن است مشکلاتی را برای شما بیافرینند و 60 درصد نیز جزء هیچکدام از این دو نیستند.
وی افزود : وظیفه وزارت علوم و دانشگاهها کمک به رشد این 60 درصد است. باید از ظرفیت و پتانسیل دانشجویان استفاده شود. امر فرهنگ به خود دانشجو سپرده شود و دانشجویان بازوان توانمندی برای مدیریت در نظر گرفته شوند. باید میدان داده شود که ذهن خلاق و پویای دانشجو به کار افتد تا هم خودش لذت ببرد و هم دانشجویان دیگر را بهره مند کند.
نمی خواهیم از دانشجو یارگیری کنیم
تشکلهای دانشجویی را برای اهداف وزارت علوم نمی خواهیم. یعنی نمی خواهیم از دانشجو یارگیری کنیم تا در فلان انتخابات به یک جریان مورد قبول ما رأی دهند
به گزارش مهر، خرمشاد خاطرنشان کرد: وزارت علوم، نهادهای مدنی مانند انجمن های علمی - دانشجویی، تشکل های سیاسی و شوراهای صنفی را برای خودش نمی خواهد. یعنی نمی خواهیم از دانشجو یارگیری کنیم تا در فلان انتخابات به یک جریان مورد قبول ما رأی دهند. تشکل های دانشجویی را برای خودشان، برای دانشجویان و برای تحقق دانشگاه تمدن ساز می خواهیم. نه می خواهیم کسی را بالا ببریم و نه کسی را پایین بیاوریم.
معاون فرهنگی وزیر علوم گفت : اوایلی که معاونت فرهنگی احیا و اوایل فعالیت وزارت علوم دولت نهم هم بود مرتب از جهات مختلف سوال می شد که با تشکل های سیاسی، شوراهای صنفی و کانونهای فرهنگی چه رفتاری می خواهید داشته باشید؟! گویا عده ای می خواستند تلقین کنند که آمده ایم تا تشکل ها را تعطیل کنیم اما با قاطعیت تمام گفتم که همه اینها می مانند و بودشان ضرورتی انکار ناپذیر است. اکنون نیز همه آنها مانده اند.